Det första kvädet om Gudrun

Det första kvädet om Gudrun har en förtvivlans uttryckskraft. Under kvädets gång över en monoton tonal grund utvecklas dofter av folkvisa, nordisk nationalromantik, blues och flamenco. Likväl är det komponerat med fast hand och konsekvens. Alla toner är hämtade från tonen D:s harmoniska övertonsserie och gitarrstämman förutsätter närmast bluesartat spelsätt. Kvädet tycks vibrera av spänningen mellan deet strängt konstruerade och det starka, direkta uttrycket. Göran Bergendal, 33 nya svenska komponister
Verkkommentar

Jag fick beställningen det året då Palme var skjuten, och jag valde en text från den Poetiska Eddan. 'Det första kvädet om Gudrun' är en av de finaste texterna i den Poetiska Eddan. Gudruns man Sigurd är dräpt av Gudruns bröder. Texten skildrar sorgearbetet i detalj. Andra kvinnor kommer dit och berättar sina sorger för att få henne att börja gråta, men hon kan inte gråta. Först när hon kysser sin döde make väller sorgen fram med stor kraft. Jag tänkte mig in i Lisbeth Palmes situation, hon hade förlorat sin man. Senare arbetade vi med instuderingen i Göteborg. Första gången vi spelade igenom hela låten, då hade det samlats mycket folk i vårt rum, det gick rykten under den där workshopen, att det här måste ni höra… Till och med radion var där. Gunvor sjöng och jag vände noter åt Bengt, och när det var över började jag gråta. Jag grät i tjugo minuter. Efteråt förstod jag att det handlade om min familj. Jag miste min pappa när jag var fem år, och vi levde i sorgen efter honom i många, många år. Min mamma var klädd i svart och hade svart sorgband. Vi saknade honom. (Ur 33 nya svenska komponister, Göran Bergendal).

Det första kvädet om Gudrun beställdes av Nordiskt Konservatorieråd och uruppfördes av Gunvor Nilsson och Bengt Magnusson i Göteborg 1987.

Gunvor Nilsson, Bengt Magnusson och Jane Manning
Gunvor Nilsson, Bengt Magnusson och Jane Manning
Engelsk titel
The First Lay of Gudrun
År
1987
Text
Text from The Poetic Edda translated to Swedish by Björn Collinder
Durata
17'
Instrument
Mezzo soprano and guitar
Beställare
Nordiskt Konservatorieråd
Uruppförande
Gunvor Nilsson (mezzo), Bengt Magnusson (guitar), Göteborg 1987
Andra framföranden
  • Gunvor Nilsson, Bengt Magnusson, Göteborgs Konserthus, dec 1988
  • Gunvor Nilsson, Bengt Magnusson, Centre Culturél Suédois, Paris 1989-05-09
  • Elisabeth Ehlersson, David Hansson, Radiohuset, Stockholm 1997-11-19