The Favorite Game

Songs of Leonard Cohen
Verkkommentar

The Favorite Game (1963, på svenska 1965) är Leonard Cohens första roman. Jag läste allt jag kom över av Cohen under en period när jag var ung: skönlitteratur, poesi men också en notbok som hette Songs of Leonard Cohen. I den fanns alla de magiska sångerna från hans två första skivor. Hans eget gitarrkomp var återgivit i tabulatur. Jag hade aldrig sett tabulaturnotation, men den var enkel att förstå och snart lärde jag mig att spela Cohens eget komp.

Därför har jag komponerat den här gitarrduon i tabulatur. Eftersom man utgår ifrån gitarrens strängar och band, blir det ett annat sätt att tänka när man komponerar: nära instrumentet. Några av de typiskt brutna Cohenska ackorden finns förresten citerade i musiken, men återigen låter de annorlunda eftersom Cohens gitarr var konventionellt stämd, nu spelar bägge gitarrerna med några strängar vardera omstämda.

HS

Audio URL
Pressklipp

inte minst Henrik Strindberg som i ”The favourite game” gestaltar hur han som femtonåring läste Leonard Cohen och sen försökte lära sig spela dennes låtar på gitarr. En oförskräckt attityd till uppdraget som genomsyrar båda volymerna.

– Martin Nyström, DN

Ett samarbete som jag omedelbart la märke till var det med gitarristen och tonsättaren Henrik Strindberg, som var en av medlemmarna i Ragnarök. På deras epokgörande instrumentala debutalbum från mitten av 70-talet återfinns en litterär referens i den jazzrockiga ”Dagarnas skum”, med blinkning till Boris Vian. Att utgå från böcker när man skriver låtar är inget nytt för Strindberg som här står för den drömska ”The Favorite Game” (Leonard Cohen).

– Tobias Magnusson, Hymn

År
2018-19
Durata
4:30
Instrument
Guitar duo
Beställare
Kulturrådet
Uruppförande
The Gothenburg Combo, Kalvfestivalen, 2018-08-11,
Andra framföranden

The Gothenburg Combo, Gunnebo Kammarmusikfestival, 2019-05-23